Therapievormen

Op deze pagina vindt u korte omschrijvingen van de verschillende disciplines die in STNV zijn vertegenwoordigd, op alfabetische volgorde.

Cranio Sacraal therapie

Cranio Sacraal Therapie is een lichaamsgerichte therapie die voortgekomen is uit de osteopathie. De Therapie werkt direct met en op het zenuwstelsel. Gevoeld wordt waar de spanning zit en de therapie bevat technieken om die spanning los te kunnen laten. Het lichaam kan spanning vasthouden na een fysiek trauma als een ongeluk of een val en na een emotioneel trauma als een heftige gebeurtenis. De cliënt wordt begeleid door de therapeut om diep te ontspannen. Een ontspannen lichaam laat de spanning los. Je kunt niet veranderen wat er is gebeurd, je kunt wel de lading eraf halen. In de natuur lopen geen getraumatiseerde dieren rond. Na een ervaring schudden ze het letterlijk van zich af. Wij mensen kunnen dat ook, omdat wij dezelfde alarmsystemen in ons zenuwstelsel hebben. Daarbij spreken wij liever van Post Traumatic Stress Injury PTSI ipv PTSS. Klachten kunnen ontstaan als gevolg van een verwonding.
Voor meer informatie www.cranio-harderwijk.nl

Holistische massage en holistische massagetherapie

Kenmerkend aan holistische massage is aandacht en rust.
Je beleeft het als rust en welbevinden.
Door holistische massage ga je beter en evenwichtiger in je vel zitten.

Holistische massagetherapie gaat uit van de mens als geheel van lichaam en geest. De mens als een geheel van fysieke belevingen, gevoelens, emoties en gedachten. Als dat geheel uit balans raakt zit je niet goed in je vel.
Dat uit zich in terugkerende fysieke klachten of in piekeren, stress, depressie, angst, burn out, trauma, verslavingen, enz. Holistische massagetherapie brengt dan bewustwording en rust. Door je lichaam zo te voelen herstel je door bewustwording je eigen balans.
Holistische massagetherapie werkt ook als ondersteuning en aanvulling bij reguliere of andere natuurgeneeskundige behandelingen.

Ben je benieuwd of wil je meer informatie, bel of maak vrijblijvend een afspraak.
Wij helpen u graag verder. Lees meer op:  http://www.massagepraktijktriskel.nl of  www.carlferket.nl

(Klassieke) Homeopathie

Net als de andere therapievormen ziet (Klassieke) Homeopathie ons mensen als een geheel van lichaam en geest; we noemen dat ‘holistisch’. De homeopathie versterkt het zelfherstellend vermogen. We worden tenslotte allemaal wel eens ziek; als ons systeem in balans is, worden we vanzelf weer beter bij ziekte. Ons systeem is dan in balans. We kunnen dan wel tegen een stootje.

Als we niet vanzelf weer beter worden, of we worden te vaak ziek of we blijven kwakkelen, dan schiet ons systeem ergens tekort. Er is geen balans. We zeggen dan bijvoorbeeld: onze afweer is verzwakt, of we hebben last van stress. (Klassieke)homeopathie helpt dat zelfherstellend vermogen weer te herstellen. De (klassiek) homeopaat vraagt u de hemd van het lijf om van u te horen sinds wanneer u klachten heeft, of er sprake is van erfelijkheid, onder welke omstandigheden u meer of minder last heeft van de klachten. Op basis van uw gehele verhaal kiest de homeopaat het meest passende geneesmiddel – vaak nog een hele puzzel. Dat middel neemt u een aantal weken in. De wijze en frequentie van inname verschilt per mens.

Een klassiek homeopaat levert supermaatwerk – de uitwerking van een eerste consult kost minimaal 2 uur, ongeacht de ervaring van de homeopaat.  In het vervolgconsult, meestal na 3, 4 of 5 weken, neemt de homeopaat uw gezondheidstoestand weer helemaal door en beslist of hetzelfde middel  wordt herhaald.

Lees meer op www.homeo-humani.nl of www.ykr-homeopathie.nl

Natuurgeneeskunde

Vanuit de visie van de natuurgeneeskunde worden vrijwel alle ziekten (vooral chronische ziekten) veroorzaakt door een overmatige belasting van diverse soorten toxines in weefsels. De stapeling van toxines in weefsels heet dyscrasie. Het gaat dan om toxines die we binnenkrijgen via onze voeding, huid en luchtwegen en afvalstoffen die we tijdens de stofwisseling produceren. Wanneer cellen omgeven zijn door te veel toxines kunnen zij niet meer goed communiceren met andere cellen en kunnen ook beschadigd worden, waardoor verstoringen in organen ontstaan die we als ziektes ervaren.  Daarom is het reinigen door het uitscheiden van toxines altijd een onderdeel van iedere natuurgeneeskundige behandeling. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van allerlei soorten therapieën, waaronder ook therapieën aangeboden door therapeuten van de STNV.

Praktijk Natuurlijk Vitaal integreert de visie en behandelprincipes van de traditionele Europese natuurgeneeskunde met inzichten uit de moderne medische wetenschap en is gespecialiseerd in behandeling met voeding, supplementen en fytotherapie (kruidengeneeskunde).

Meer informatie kunt u vinden op www.natuurlijk-vitaal.nl

Regressietherapie

EMDR en regressietherapie zijn snel werkende vormen van psychotherapie.
Je werkt direct aan de oorzaak van je probleem. Als je namelijk ingrijpende gebeurtenissen niet hebt kunnen verwerken, ontwikkelen zich soms psychische klachten.* Soms weet je wat de oorzaak van je probleem is, vaak ook niet. EMDR is geschikt voor de verwerking van nare herinneringen. Regressietherapie haalt vergeten herinneringen omhoog. Bij pijnlijke gebeurtenissen was verdringen wellicht noodzakelijk om te overleven.

Bij EMDR denk je terug aan een nare gebeurtenis. Tegelijkertijd word je aandacht afgeleid van de pijn. Wetenschappelijk is bewezen dat je lichaam zich hierdoor ontspant en de herinnering minder beladen opgeslagen wordt.
Bij Regressietherapie herbeleef je een (vergeten) gebeurtenis in een licht therapeutische trance (géén hypnose). Je houdt zelf de regie en ervaart het verband tussen toen en nu.

Naast mentaal inzicht, is emotionele en lichamelijke verwerking essentieel.
Na afloop voel je je bevrijd. Je kunt weer gaan léven in plaats van overleven !
Zie voor verdere informatie Ingrids website www.regressietherapieharderwijk.nl

* PTSS – Post Traumatische Stress Stoornis

Voetreflextherapie

Voetreflextherapie is een natuurlijke geneeswijze, die ervan uit gaat, dat het hele lichaam gereflecteerd is in de voeten. De voeten weerspiegelen het hele lichaam. Elk orgaan en elk lichaamsdeel vinden we in de verhouding 1:7 terug op de voet. Je kunt het zien als de plattegrond van je lichaam.
Als een zenuw, orgaan of lichaamsdeel niet goed werkt, weerspiegelt zich dat ook in de voeten. De reflexzone van deze plek wordt dan pijnlijk. Door middel van een speciale massage ontstaat er een betere prikkeloverdracht in de zenuwbanen en ook bevordert het de zuurstof- en voedingsstofvoorziening en afvoer van afvalstoffen. Het stimuleert het zelfgenezend vermogen en leidt tot betere gezondheid, vitaliteit en ontspanning van lichaam en geest.
In de Oosterse geneeswijzen kennen ze ook meridianen of energiebanen. Ook die kunnen in de reflexzonetherapie mee worden behandeld.
Reflexzonetherapie bestaat al zo’n 4000 jaar in China en India. In de 19e eeuw is het in Amerika verder ontwikkeld.

Els van Tol: www.inbalans-ermelo.nl

 

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn toegestaan.